2024-2025
Platforma europeană pentru educația școlară este un punct de întâlnire pentru comunitatea din domeniul educației școlare – personalul școlar, cercetătorii și factorii de decizie – pentru a face schimb de știri, interviuri, publicații, exemple de practică, cursuri și parteneri pentru proiectele lor Erasmus+. Zona sa eTwinning este dedicată eTwinner-ilor și activităților acestora.
În acest context, doamnele profesor pentru învățământul primar Ana-Maria Prodan și Daniela Oprea au intrat în marea comunitate a eTwinner-ilor și activităților acestora.
La clasa a IV-a A, coordonată de prof. înv. primar Ana-Maria Prodan, se desfășoară, în prezent, două proiecte eTwinning.
7 ARTS – eTwinning Talent Collection
SCURTĂ DESCRIERE:
Proiectul promovează cultura ca prim factor al dezvoltării personale și a stării de bine în școală prin explorarea celor 7 arte (pictura, muzica, arhitectura, sculptura, literatura, dansul și cinematografia) cu ajutorul activităților de tip workshop, expoziții, momente artistice, care permit elevilor să-și descopere talentele și/sau înclinațiile artistice, dezvoltarea competențelor, a potențialului creative și creșterea interesului personal în anumite domenii artistice.
OBIECTIVELE PROIECTULUI:
• realizarea de produse unice, personalizate și utilizabile, prin activități manuale, creative și de tip joc;
• realizarea de creații estetice și/sau funcționale folosind materiale diverse din domeniul artelor, tehnici variate cu scopul de a dezvolta imaginația și creativitatea;
• dezvoltarea emoțională prin combinarea diverselor tehnici și instrumente din domeniile artistice;
• participarea activă în activități integrate și adaptate nivelului de vârstă în dezvoltarea competențelor artistice și digitale;
• îmbunătățirea capacităților de comunicare în limba engleză, dezvoltarea spontaneității, a competenței de a învăța să înveți, auto-controlul, creșterea motivației intrinseci, îmbogățirea culturii generale;
• explorarea mesajelor transpuse în limbaj artistic, în contexte variate.
DESFĂȘURAREA PROIECTULUI:
Proiectul se derulează pe parcursul a 7 luni (noiembrie - mai). Lunar, se vor organiza activități specifice fiecărui domeniu artistic.
De asemenea, elevii vor participa la dezbateri, activități de investigare a celor 7 arte, vor folosi instrumente digitale, se vor organiza expoziții virtuale, concursuri, spectacole.
Toate evenimentele vor fi integrate în activitatea de la clasă.
La finalul proiectului, rezultatele vor fi prezentate la nivelul școlii, în comunitatea locală, în mediul online.
AȘTEPTĂRI ÎN URMA DERULĂRII PROIECTULUI:
• descoperirea informațiilor generale despre cele 7 arte frumoase, evoluția acestora, precum și artiști faimoși;
• descoperirea abilităților și a propriului potential creativ, cunoașterea de sine, dezvoltarea încrederii în forțele proprii;
• dezvoltarea abilităților artistice și estetice;
• dezvoltarea cooperării, a relațiilor interumane, reducerea nivelului de stress, îmbunătățirea concentrării;
• stimularea capacităților cognitive (memorie, limbaj, atenție, gândire, imaginație);
• exprimarea emoțiilor prin intermediul artei, depășind blocaje, timiditatea sau tulburări comportamentale;
• prezentarea produselor finite în mediul online în manieră atractivă și stimulant pentru elevi.
PONTI DI CULTURA: VIAGGIO TRA MONUMENTI, MUSICHE E SAPORI D'EUROPA
Proiectul își propune să exploreze cultura locală prin monumente, mâncare și arte. Elevii vor cerceta cele mai importante aspecte ale orașului sau regiunii lor.
Proiectul va fi dezvoltat pe parcursul a trei întâlniri:
· februarie: Principalele monumente (elevii vor prezenta principalele monumente ale orașului sau regiunii lor).
· martie: Mâncăruri tradiționale și împărtășire de rețete (participanții vor explora bucătăria locală și vor împărtăși rețete).
· aprilie: Poezie și muzică locală (întâlnirea finală se va concentra pe poezia și muzică regională).
Elevii clasei a III-a A, coordonați de prof.înv.primar Daniela Oprea, sunt implicați în primul lor proiect eTwinning.
Hidden In My Rhythm
Scopul proiectului este de a crea conștientizare corporală elevilor noștri prin folosirea muzicii și a activităților de ritm, pentru a le permite să facă instrumente de ritm din materiale reziduale și să-și exprime sentimentele și gândurile prin muzică, precum și creșterea gradului de conștientizare a elevilor cu privire la abilitățile alternative de comunicare prin muzică și limbajul corpului, dezvoltarea abilităților de dans creative ale elevilor folosind muzica corporală.
Activitățile proiectului se vor derula de-a lungul a 4 (patru) luni, din februarie 2025 până în mai 2025.